Yhteystiedot

Asko Juuti
Saarikontie 8
40950 Muurame
040 565 3364
asko.juuti@kolumbus.fi

Uusimmat kirjoitukset

Uutiset

8.6.2017Muuramen kunnanvaltuuston valintojaLue lisää »19.12.2015KunniamerkkiLue lisää »

Miksi menestys on vain harvojen etuoikeus?

Share |

Keskiviikko 22.10.2008 klo 18.39 - Asko Juuti


Ajan henki näkyy olevan, että se joka menestyy, ei olekaan tyytyväinen menestykseensä. Pitää menestyä vielä paremmin. Kohtuullinen korvaus hyvin tehdystä työstä tai bisnesideasta ei riitäkään vaan pitää saada jättimäinen palkkio, optio tai muu vastaava taloudellinen hyöty. Tyytyväisimpiä omaan toimeentuloonsa ovat muuten keskituloiset. Tällaisia tutkimustuloksia luin tässä hiljan.

 Tästä voi vetää vain yhden johtopäätöksen. Ahneus on se voimavara, joka ajaa menestyjiä eteenpäin, kyltymätön ahneus. Tavoitteena ei suinkaan ole hyvä ja onnellinen elämä, terveys, lapset, rakkauden täyteinen parisuhde jne.

Menestyjä puskee kohti suurempia voittoja uudelleen ja uudelleen. Sivuilleen vilkuilematta ja kyynärpäät ylhäällä hän raivaa tietä eteenpäin. Hän ei näe kanssakulkijoitaan. Vain niillä ihmisillä on merkitystä, joista hän voi jotenkin hyötyä. Menestyjän kaveri on toinen menestyjä. Tavallinen tallaaja mahtuu menestyjän kaveriporukkaan hyvin harvoin.

 Mitä tapahtuu, jos ja kun menestyjä epäonnistuukin ja liian suuri riskinotto kostautuu?Jäljelle ei jää yhtään mitään. Ex-menestyjän ikkunasta (vuokrakämppä luksuslukaalin jälkeen) ei näy ketään eikä ovikellokaan soi kuin ulosottomiehen käydessä. Useimmiten omat konstit jaloilleen nousuun eivät riitä. Silloin on tuki tarpeen. Välittävän ihmisen apu toiselle ihmiselle on tarpeen. Yhteiskunnan turvaverkoille on myös käyttöä. Siksi toivon, että menestyjätkin muistavat oman vastuunsa hyvinvointiyhteiskunnan palvelujen rakentamisessa ja ylläpidossa. Siksi toivon myös, että menestyjät muistavat myös niitä, joilla ei mene juuri nyt hyvin. Tuetaan tukea tarvitsevia. Annetaan myös epäonnistuneille mahdollisuus menestyä uudelleen, inhimillisemmin. Ehkä heidän näkökantansa on kuitenkin hieman laajentunut ja he näkevät jo muutkin kanssakulkijat. Nekin, jotka eivät ole koskaan menestyneet vapaan markkinatalouden mittapuun mukaan.

Joka tapauksessa hyvinvointiyhteiskuntaa mitataan reilusti vain silloin, kun nähdään, miten se kohtelee heikoimpia yksilöitään.

Kumman sinä haluat? Menestyvän vai myös kuntalaisista välittävän kunnan? Nyt on sen valinnan aika.