Yhteystiedot

Asko Juuti
Saarikontie 8
40950 Muurame
040 565 3364
asko.juuti@kolumbus.fi

Uusimmat kirjoitukset

Uutiset

8.6.2017Muuramen kunnanvaltuuston valintojaLue lisää »19.12.2015KunniamerkkiLue lisää »

Kuntavaalien pohdintaa

Share |

Maanantai 3.11.2008 klo 18.47


Kuntavaalien jälkeen on alkanut puolueen sisällä mielenkiintoinen pohdinta, kuinka tässä oikein kävikään. Koko maan osalta demareille ei käynyt oikein mitenkään, jos verrataan 2007 eduskuntavaaleihin. 2004 kuntavaaleihin verrattuna tuli selvä lommo kylkeen. Ongelman aiheutti isojen kaupunkien heikko tulos. Pienempien kuntien jopa loistavatkin tulokset peittyvät mm. Helsingin ja Tampereen selkäsaunojen alle. Tätä ristiriitaa on minua viisaampien analyytikkojen puoluetoimistolla syytä pohtia ihan tosissaan. En oikein usko, että valtakunnallinen vaaliohjelma oli syypää tilanteeseen. En usko myöskään, että puolueen johto on syypää sen enempää.

Ehdokasasettelua voi hyvinkin osittain syyttää tuloksen heikkoudesta. Aina ei pysty laadulla korvaamaan määrää, vaikka näin kävikin meillä Muuramessa. Jäimme selvästi ehdokkaiden määrässä keskustan ja kokoomuksen taakse, mutta niin vain olemme nyt vaalien jälkeen "torjuntavoiton" saaneena valtuuston suurin ryhmä.

Toisekseen kuntavaalit on paikallisvaalit ja silloin pitää paikallisen organisaation olla hyvin rasvattu. Helsingistä käsin ei Muuramen kuntavaaleja voiteta eikä hävitä. Vastuu on yksiselitteisesti paikallisyhdistysten ja alueorganisaatioiden käsissä. Niin paikallis- kuin alueorganisaatioiden uudistustyö on vasta aluillaan. Siihen tuli hyvät linjaukset Hämeenlinnan puoluekokouksessa. Tätä työtä on nyt syytä kiihdyttää oikein kunnolla. Aikaa ei ole hukattavaksi, sillä jo ensi kesänä puoluekoneen rakenteita testataan eurovaaleissa ja 2011 eduskuntavaaleissa. Aihetta on siis syytä käsitellä jo tämän kuun puolivälissä puoluevaltuuston kokouksessa Mikkelissä.

Kolmanneksi perussuomalaisten Soini onnistui omassa työssään loistavasti kanavoiden heikompiosaisten äänet puolueelleen. Hivenen arveluttava osa Soinin kampanjassa on rasististen ääriryhmien mukaantulo. Myös kokoomus onnistui hämmentämään epävarmat äänestäjät omalla työkalukampanjallaan. Onnittelen kokoomusta loistavasta mainostoimiston valinnasta. Tyhjää toivoa myymällä ei olekaan pitkään aikaan tehty yhtä hyvää tulosta. Kokoomuksen amerikkalaiset kollegat saivat vastaavalla tempulla vastikään aikaan täysin päinvastaisen tuloksen finanssipuolella.

PS. Saa nähdä onko amerikkalaisista tekemään vaihteeksi positiivista historiaa huomisissa presidentinvaaleissa. Arvatkaas, ketä kannatan heidän vaaleissaan?