Yhteystiedot

Asko Juuti
Saarikontie 8
40950 Muurame
040 565 3364
asko.juuti@kolumbus.fi

Uusimmat kirjoitukset

Uutiset

8.6.2017Muuramen kunnanvaltuuston valintojaLue lisää »19.12.2015KunniamerkkiLue lisää »

EK:n vastuuton vallankäyttö

Share |

Keskiviikko 28.4.2010 klo 16.15 - Asko Juuti


Elinkeinoelämän keskusliiton, EK:n tavoitteena on ollut koko nykyisen hallituksen ajan röyhkeästi rapauttaa työmarkkinoiden sopimuskulttuuria. Tavoitteena on suvereeni valta. On aivan totta myös, että palkansaajaliitot eivät ole olleet valmiita tähän hyökkäykseen.

Itse asia EK on vähät välittänyt suomalaisen teollisuuden kilpailukyvystä, kun se on vahtinut omia jäsenliittojaankin ruotuun muutaman EK:n johdossa istuvan suurpääomien omistajan aivoitusten mukaisesti. Mistään muusta syystä ei jo neuvoteltuja maltillisia sopimuksia olisi työnantajapuolen päättävissä elimissä kumottu. Ne eivät vain mahtuneet EK:n asettamaan raamiin. Kyseisen alan palkanmaksukyvyllä ei siis ole ollutkaan merkitystä, kuten EK aikanaan perusteli tupo-kielteisyyttään. Juuri tämän vuoksi palkansaajaliittojen on entistä enemmän syytä tiivistää rivejään. Työntekijän etu on joukkovoima. Hyvin harvan yksittäisen ihmisen eväät riittää pitää kiinni omista eduistaan työnantajaansa vastaan yksin. Tämän on erittäin moni joutunut karvaasti kokemaan.
Kuluneen talven muutamat lakot on nostettu kohtuuttoman suurilla kirjaimilla esiin ja vaadittu lakko-oikeuden kieltämistä. Ja kuitenkaan varsinaisia työtaisteluja ei ole ollut mitenkään poikkeuksellisen paljon. Menneen talven mittaan nimenomaan työnantajapuoli on ollut se, joka on lähtenyt provosoimaan kesken neuvottelujen. Vain vastuuton toimii näin. Silloin ei ole ollenkaan kysymys sopimisen halusta vaan vallanhalusta. EK luottaa siihen, että heillä on nyt kortit, kun on mieleinen hallitus. Mistähän ne vaalirahat loppujen lopuksi onkaan tulleet?

Samaan aikaan on tärkeää muistaa, että edelleen on erittäin paljon erinomaisia, viisaasti toimivia työnantajia. Heillä on halu menestyä ja he ymmärtävät myös sen, että hyvä tulos syntyy koko työyhteisön yhteistyöllä. Niissä yrityksissä satsataan nyt osaamiseen ja tuotekehitykseen. Ja niissä myös tulosta jaetaan kaikille niille, joille se kuuluu. Niissä ollaan valmiita, kun kauppa alkaa nyt vähitellen käymään.

EK näyttää tykkäävän lamasta. EK:n ajama tie ei ole menestyksen tie.