Yhteystiedot

Asko Juuti
Saarikontie 8
40950 Muurame
040 565 3364
asko.juuti@kolumbus.fi

Uusimmat kirjoitukset

  • 20.11.2018 11:24Kiitos luottamuksesta jälleen kerran!Lue lisää »

Uutiset

8.6.2017Muuramen kunnanvaltuuston valintojaLue lisää »19.12.2015KunniamerkkiLue lisää »

Toiset on tasa-arvoisempia kuin toiset

Share |

Torstai 19.8.2010 klo 15:55 - Asko Juuti


Suomalainen terveydenhoitojärjestelmä on myllerryksessä. On syytäkin olla. Nykyinen järjestelmä ei kykene tuottamaan tasa-arvoisia palveluja koko kansalle. Maailman parhaaksi maaksi vastikään rankatulle maalle ei ole mairittelevaa olla OECD-maiden huonoin palvelujen tasa-arvoisessa saatavuudessa.

Kyse on nimenomaan siitä, että vähäosaisten saatavilla on huomattavasti huonommin terveyspalveluja kuin rikkailla ja työssäkäyvillä. Palvelumaksut ovat heille este käyttää edes välttämättömiä julkisia palveluja puhumattakaan yksityisistä lääkäripalveluista. Jos ei ole rahaa leipään ei sitä silloin ole lääkärissä käyntiinkään. Seurauksena on syrjäytymisen paheneminen.

Ratkaisu ongelmaan olisi aika simppeli. Julkinen, niin valtion budjetti- kuin Kelan maksama, rahoitus pistetään yhteen koriin ja sillä tuotetaan yhdessä kuntien kanssa kattavat perus- ja erikoissairaanhoidon palvelut koko väestölle, ikään, sukupuoleen ja taloudelliseen asemaan katsomatta. Ratkaisulla olisi jo kiire, sillä syrjäytyneitten määrä kasvaa koko ajan ja Suomella ei ole siihen varaa. Meidän kilpailukykymme tae on ollut koko kansan osaamis- ja voimavarojen hyödyntäminen reilusti ja mahdollisimman tasa-arvoisesti. Kaikilla pitää olla mahdollisuus antaa oma panoksensa yhteisen hyvän rakentamiseen ja saada korvauksena kohtuullinen elintaso ja yhdessä sovitut tarpeen mukaiset palvelut.

Valitettavasti epäkohdan korjaaminen ei näytä todellisuudessa kiinnostavan ei hallitusta eikä isoa osaa kuntiakaan. Niin ihmeellisiä himmelisysteemeitä on uusista PARAS-lain mukaisista terveyskeskuksista rakentumassa.

Toinen asia, joka uhkaa Suomen asemaa kansainvälisillä markkinoilla ja vielä sisältä päin sekin, on EK. Siitä on näköjään tullut autonominen loinen Suomen yhteiskuntaan. Se voi itsenäisesti ja muiden mielipidettä kyselemättä päättää suomalaisen työelämän pelisäännöistä, ilman vastuuta niiden toimivuudesta. Tuo vastuu on ulkoistettu palkansaajille.  Ja hallitus katsoo sujuvasti sivusta. Mites se menikään? Kenen leipää syöt, sen lauluja...


Kommentit

31.8.2010 16:02  kriitikko

Mitenkäs hoitajien osa? On hienoa puhua yhteisestä budjetista ja erikoispalveluista sun muusta, mutta kun monille hoitajille syntyy närkästys siitä, ettei heidän työlleen tarjota oikeaa vastinetta - Työsopimusta.

Kuuleman mukaan esimerkiksi Jyväskylässä on toistuvasti pitkitettyjä sijaisuuksia, ja kunnon sopimuksia ei ole - tai niitä ei jostain syystä pyritä tarjoamaan. Mikä mahtaa olla siihen syynä?

Lyhyet työjaksot aiheuttavat huomattavia ongelmia esimerkiksi työmotivaatiossa ja yleisessä työhyvinvoinnissa.

Ennen kuin voidaan puhua, että miksi on ongelmallista joidenkin saada hoitopalveluita - niin olisi hoidettava ensisijaisesti työntekijöille inhimillinen kohtelu. Hidastuuhan hommien teko heti, kun ei arvostus osu kohdalle.

Muutaman kuukauden työsopimukset vaikeuttavat huomattavasti esimerkiksi lainanottoa pankista. Kuka haluaisi näin ollen sitoutua tukemaan tällaista suunnitelmaa, jos siinä ei oteta kantaan vakituisista töistä.

Lisäksi monella terveysasemalla on huomattavaa vajaamiehitystä ja joillakin asemilla taasen on liiankin hyvä tilanne.

Varmasti päivän sisällä tapahtuva asiakkaiden hoito paranisi, jos hoitajilla olisi varma tae siitä, että heidän työtään arvostetaan.

Ei mitään takeita voida antaa palveluista, jos niitä ei ole kukaan tekemässä!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini