Yhteystiedot

Asko Juuti
Saarikontie 8
40950 Muurame
040 565 3364
asko.juuti@kolumbus.fi

Uusimmat kirjoitukset

Uutiset

8.6.2017Muuramen kunnanvaltuuston valintojaLue lisää »19.12.2015KunniamerkkiLue lisää »

Hallituksen ohjaus valtionyhtiöissä- juoksupoikien touhua vai...

Share |

Maanantai 14.2.2011 klo 19.35 - Asko Juuti


Viimeisimmän hallituksen aikana on tullut selväksi, ettei hallitus edes yritä ohjata valtionyhtiöitä yhteiskuntavastuulliseen toimintaan. Selityksinä vikistään muun muassa maailman markkinatilanteen heikkoutta tai globaalin kilpailun kovuutta. Jopa yhteistoimintalain noudattamista ei viitsitä valvoa.

Kokoomus toimii kuin vanha piika; antaa ymmärtää muttei ymmärrä antaa. Todellisisuutta vääristellään ja kritisoijia syytetään vanhoillisiksi. Käytännössä taitaa kuitenkin olla niin, että kun ison rahan pojat käskee, kokoomus hoitaa kiltisti likaisen työn ja selittää milloin mitäkin ja varsinainen likakasa jätetään tavallisten ihmisten, työläisten maksettavaksi.

Viimeisin näyttö tästä on valtionyhtiö Finnairin toiminta. Yhtiön toimiva johto ei näe tai halua nähdä, että maine luotettavana lentoyhtiönä rapautuu. Jatkuvat yt-neuvottelut eivät voi olla vaikuttamatta yhtiön tulevaisuuteen esimerkiksi Aasian markkinoilla. Yhtiö tuhosi viime vuoden tulostaan ajamalla neuvottelut pitkään lakkoon lentohenkilöstön kanssa. Pöly tämän riidan raunioilla ei kunnolla ennättänyt laskeutua, kun uutta riitaa jo käynnistellään. Nyt on vuorossa lentokoneiden huoltoa hoitavien tytäryhtiöiden henkilöstö. Hyvä ja luotettava huoltotoiminta on tuonut muitakin asiakkaita kuin vain oman emoyhtiön. Ja taas toimitaan kuin norsu posliinikaupassa. Yt-lain mukaiset selvitykset tilanteessa on jätetty toimittamatta työntekijöiden edustajille määräaikaan mennessä.

Kysymys taitaakin olla enemmän arvovaltataistelusta kuin todellisesta toimintojen sopeuttamistarpeesta. Johto haluaa vain kyykyttää työntekijöitä. Ja mitä maan hallitus tekee? Ei yhtikäs mitään. Niin kyky- ja korvapuolue kuin myös nimeään paljon oikeistolaisempi kepukin katselee hiljaa sivusta, kun Suomen kansan yhteistä omaisuutta tuhotaan ja ajetaan vähitellen rapakuntoon. Tavoite taitaakin olla, että saadaan yhtiö sopivan halpaan myyntikuntoon ja joku muu kuin Suomen kansa käärii voiton. Tämä on vain yksi esimerkki monien joukossa.

On erittäin huolestuttavaa, että kansallisen turvallisuuden ja huoltovarmuuden kannalta strategisesti tärkeiden yhtiöiden valvonta on täysin retuperällä. Vai onko kyse jostain härskin tavoitteellisesta ja tarkoituksellisesta toiminnasta muista väitteistä huolimatta?

Jostain syystä tulee taas Nato mieleen!