Yhteystiedot

Asko Juuti
Saarikontie 8
40950 Muurame
040 565 3364
asko.juuti@kolumbus.fi

Uusimmat kirjoitukset

Uutiset

8.6.2017Muuramen kunnanvaltuuston valintojaLue lisää »19.12.2015KunniamerkkiLue lisää »

Kuntavaalit on myös maakuntavaalit

Share |

Maanantai 15.10.2012 klo 0.50 - Asko Juuti


Parin viikon päästä kuntavaaleissa äänestetään myös koko maakuntaamme Keski-Suomea koskevista asioista. Vaalituloksen perusteella valitaan kuntien yhteisten toimintojen luottamushenkilöhallinto. Maakunta- ja koulutuskuntayhtymien valtuustot ja hallitukset saavat uuden kokoonpanon. Myös sairaanhoitopiirin valtuusto, hallitus ja perusterveydenhuollon kuntayhtymien hallinnot uudistuvat samoin. Myös kuntien yhteisiin kehittämisyhtiöihin valitaan uusia luottamushenkilöitä.

Nostan tämän esiin sen vuoksi, että maakuntamme ei ole kovinkaan hyvässä tuloskunnossa. Vanha perusteollisuus on edelleen rakennemuutoksen kourissa ja olemme menettäneet maakunnasta sadoittain vakaita työpaikkoja mm. paperi- ja metalliteollisuudesta. Kun vielä valtio ja puolustusvoimat uudistaa voimakkaasti rakenteitaan ja sosiaali- ja terveydenhuoltoa odottaa välttämätön rakennemuutos, on kurimus aika kattava koko maakunnassa. Nämä ovat tärkeimpiä syitä siihen, että suurimmalla osalla kunnista menee nyt taloudellisesti huonosti. Tästä konkreettinen todiste on se, että vain Muurame maksaa muille kunnille verotulotasausta ensi vuonna. Eikä lähitulevaisuus näytä yhtään valoisammalta, ellei suunta muutu.

Keski-Suomen vahvuutena on kattava koulutustarjonta. Osaavaa työvoimaa on siis saatavilla. Emme ole vain osanneet jalostaa osaamista uusiksi työpaikoiksi riittävän tehokkaasti. Ja vain työllä saamme koko maakunnan uuteen nousuun.

Nyt tarvitaan uusia ideoita ja rohkeutta niiden toteuttamiseen. Nykyisten yritysten kasvupotentiaali ja uusien yritysten liikeideat on mahdollistettava ja hyödynnettävä. Yritysten välistä yhteistyötä on lisättävä, jotta rahkeet riittävät myös ulkoisille markkinoille.

Kuntien, maakunta- ja valtionhallinnon tehtävä on luoda toimintaedellytyksiä, ettei yksikään työllistävä yritysidea jää hyödyntämättä, sijoittuu se minne päin maakuntaa tahansa. Kuntien kaavoitustoimintaa ja maakunnan sekä valtion elinkeinotukia on siksi osattava käyttää viisasti. Tässä Keski-Suomen kuntien kannattaa pelata nyt yhtenä joukkueena.

Ei siis ole ollenkaan yhdentekevää, miten vaaleissa äänestetään. Kuntien talous on saatava kuntoon, mutta omankin kunnan etu on, että maakunnalla menisi jatkossa hyvin.

Avainsanat: rakennemuutos, talous, maakunta, Keski-Suomi