Yhteystiedot

Asko Juuti
Saarikontie 8
40950 Muurame
040 565 3364
asko.juuti@kolumbus.fi

Uusimmat kirjoitukset

Uutiset

8.6.2017Muuramen kunnanvaltuuston valintojaLue lisää »19.12.2015KunniamerkkiLue lisää »

Asko Juuti: Oikeisto on tehnyt EU:sta ongelman

Share |

Sunnuntai 10.4.2011 klo 15.00 - Asko Juuti


Suomen oikeistolla on ongelma. Ongelman nimi on EU. Periaatteessa hyvä järjestelmä on valjastettu vain ja ainoastaan markkinatalouden hiekkalaatikoksi. Ja seuraukset ovat valitettavan karseita.

Vapaan markkinatalouden mukaisesti jäsenmaiden talouskuria ei ole valvottu käytännössä ollenkaan ja nyt on sitten laskun maksun aika. Ongelman oikeistolle asiasta tekee se, että suomalaiset eivät halua olla muiden maiden, ulkolaisten pankkien ja sijoittajien riskin oton maksajina.

Tämä on se Suomen oikeiston ongelma. Vaalit on lähellä ja kansa ei oikein innostu Portugalin käytännössä vakuudettomasta ja sijoittajia sitomattomasta velkapaketista. Jos ja kun Portugali, Irlanti tai Kreikka ei kykene lainataakkaansa hoitamaan, se kaatuu myös suomalaisten ja muiden EU-maiden veronmaksajien syliin. Mikä on saksalaisten ja ranskalaisten isojen pankkien vastuu, kun ovat luotottaneet vastuuttomasti löysää talouspolitiikkaa harjoitaneita maita? Kataisen (kok), Kiviniemen (kesk) ja komissaarri Rehnin (kesk) mukaan tuota vastuuta ei nyt voi perätä. Miksi ei? He väittävät, että kaikki talousoppineet ovat sitä mieltä.

Eivät muuten ole. Niin Saksassa kuin Suomessakin on runsaasti toisenlaisiakin, realiteetit tunnistavia, asiantuntijoita. Vai ovatko mm. Sixten Korkman ja Sauli Niinistö täysin ymmärtämättömiä näissä asioissa? Mielestäni heidän perustelunsa ovat hyvinkin päteviä ja realistisia. Itse asiassa on jo käymässä niin kuin oikeiston mielestä ei voi käydä.

EU:n ulkopuolisen Islannin pankit ovat konkurssimenettelyssä. Irlannissa tilanne on johtanut pankit samasta syystä valtion syliin. Kreikka ei tule selviämään edes sosialidemokraattisen hallituksensa taidoilla oikeiston maalleen aiheuttamasta kurimuksesta ilman velkajärjestelyjä. Mikään näistä ei ole aiheuttanut hallitsematonta taloussyöksyä Euroopassa. Myös Suomen oikeistohallitus pelottelee niin jatkuvasti , kun perätään pankkien ja sijoittajien vastuun kytkemistä myös väliaikaiseen vakausrahastoon.

Kyse on ihan puhdasoppisesta lobbauksesta, jossa asiantuntijalausuntojen antajina käytetään hölmöilleiden pankkien omia ekonomisteja. Heidän palkkansa on maksanut ihan joku muu kuin suomalainen tai muun  Euroopan maan veronmaksaja ja sen mukaisa ovat lausunnotkin. Ja näiden ns. asiantuntijoiden juoksupoikina ja tyttöinä Euroopan poliittinen oikeisto Kataista ja Kiviniemeä myöden sitten vasttuuttomasti toitottaa yhden totuuden politiikkaansa.

Minulla nousee nykyään mielenkiinto asiaan kuin asiaan heti, kun joku sanoo, ettei vaihtoehtoja ole. Aina on vaihtoehtoja ja niitä on syytä viisaasti myös käyttää. Muistakaa ihmiset tämä, kun äänestätte meneillään olevissa eduskuntavaaleissa.