Yhteystiedot

Asko Juuti
Saarikontie 8
40950 Muurame
040 565 3364
asko.juuti@kolumbus.fi

Uusimmat kirjoitukset

Uutiset

8.6.2017Muuramen kunnanvaltuuston valintojaLue lisää »19.12.2015KunniamerkkiLue lisää »

Soteko susi?

Share |

Sunnuntai 26.10.2014 klo 16.48 - Asko Juuti


Enpä ole vähään aikaan kirjoitellut tänne mutta nyt oli ihan pakko. Sen verran sekavaksi on mennyt sotesoppa. Taitaa kokouspöytien vesilasien vettä läikyttää se kuuluisa vaalikiima ja raha.

Muutama kuukausi sitten kaikki eduskunnassa olevien puolueiden puheenjohtajat sopivat yhdessä, kuinka sosiaali- ja terveydenhoito järjestetään tulevaisuudessa Suomessa. Totta kyllä, paljon jäi jatkovalmistelun varaan, mutta yhtä kaikki, päälinjat lyötiin tuossa yhteydessä lukkoon. Eipä kulunut aikaakaan, kun jo alkoi parku, erityisesti oikeiston suunnasta. Milloin lainsäädäntö on esteenä, milloin palvelut kuulemma tulevat liian kalliiksi, milloin kuntalaiset eivät kuulemma saakaan päättää palveluistaan ja vaikka mitä. Lobbareiden viestin huutajiksi olivat alistuneet politiikan keulakuvat. Mutta miksi? No siksi, kun yksityiset sosiaali- ja terveysalan yritykset kokivat, etteivät pääsekkään jatkossa kermaa keräämään entiseen malliin. Toinen lobbariporukka on eräs terveysalan ammattilaisten edunvalvontaliitto, joka ajaa niiden asiaa, jotka taas päättävät potilaiden hoidosta. Ja kun eduskuntavaalit lähestyy, niin poliitikkojen poliittisten irtopisteiden keruukin alkaa. Ja tunnetusti tehokkainta äänien keräämistä on haukkua kaikki muut ja heidän tekemänsä päätökset huonoiksi ja kaiken lisäksi unohtaa kertoa, miten itse asian hoitaisi.

Nyt on pakko todeta, että en ole ollut vuosien mittaan parussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin kanssa samaa mieltä monestakaan asiasta mutta nyt olen. Kun kerran sotesta on yhdessä sovittu, niin se pitää ja sillä siisti. 

On suorastaan välttämätöntä, että sotehanke etenee nykyisen suunnitelman mukaisesti, sillä muuten mikään ei muutu ainakaan paremmaksi, jos lobbarit saisivat päättää ja siinä jää kyllä tavallinen ihminen jalkoihin. Toinen syy on se, että Suomessa ei ole henkilöstöresursseja yhtään liikaa tekemään näitä kaikkien tarvitsemia peruspalveluja. Kolmanneksi kyse on myös rahasta. Sitä ei ole tuhlata asti.  Kahdesta jälkimmäisestä syystä ei voi antaa isännän roolia palvelutuotannossa bisneksentekijöille, ei isommilla eikä pienemmillä alueilla. Rengiksi käyvät tarpeen mukaan.

Elikkä homma pitää hoitaa, kuten nyt on suunniteltu. Valmistelun pitää edetä ripeästi kaikilta osin ja eduskunta säätää tarvittavat lait sen perusteella. Sitä vartenhan se laitos on olemassa. Oy Suomi Ab:lla ei ole nyt varaa hölmöilyyn.

Eivätkä kunnatkaan jää statisteiksi jatkossakaan. Nehän ovat päättämässä yhdessä alueensa palveluiden järjestämisestä ja tuottamisesta. Ja kuntien päätöksentekijät valitaan demokraattisilla vaaleilla. Ei tässä ainakaan demokratiavajetta tule.

Viestini on siis sopan tarkoituksella sekaisin hämmentäjille.

Suu kiinni ja tehkää työnne vastuullisesti.